Sijoittajaksi 7 päivässä

6.2.2020 | Hyvinvointi

Kaikkien kannattaisi sijoittaa, mutta alkuun pääseminen saattaa tuntua vaikealta osaamisen tai ajan puutteen vuoksi. Sijoittamisesta ei kannata tehdä hankalaa, vaan suhtautua siihen kuten hampaiden pesuun – normaalina rutiinina.

Sijoittamiseen liittyy usein turhia pelkoja ja epävarmuuksia, jotka kannattaa tunnistaa ja pyrkiä voittamaan. Työelämä on isossa murroksessa ja yllättävä rahantarve voi iskeä milloin vain. Myös eläkkeen suuruus voi tulla pettymyksenä. Monen haaveena on taloudellinen riippumattomuus, jonka tavoittelussa sijoittaminen on oiva keino. 

– Sijoittamisen ei pitäisi olla kiinni itseluottamuksesta, ajasta tai siitä, ettei ole kuullut siitä tarpeeksi, sanoo sijoitusbloggaaja ja kirjailija Merja Mähkä. – Sijoittaminen tuo vapautta sekä mahdollisuuden toteuttaa unelmia, se on tie omannäköiseen elämään, hän jatkaa.

Sijoitusbloggaaja ja kirjailija Merja Mähkä johdatteli tradenomeja sijoittamisen maailmaan tammikuussa pidetyssä jäsenkoulutuksessa.

Sijoitusbloggaaja ja kirjailija Merja Mähkä johdatteli tradenomeja sijoittamisen maailmaan tammikuussa pidetyssä jäsenkoulutuksessa.

Hitaasti ja hajauttamalla hyvä tulee

Aloittelevan sijoittajan kannattaa omaksua muutama perusperiaate.

– Sijoittamisessa on kyse hitaasta ja vakaasta vaurastumisesta, ei äkkirikastumisesta, painottaa Mähkä. – Rauhallisuudella ja säännöllisellä sijoittamisella pääsee parhaaseen lopputulokseen.

Hyviä sijoitustyylejä on monenlaisia. Yksi asia kannattaa kuitenkin aina: hajauttaminen.

– Suomalaisessa salkussa on keskimäärin kolmea yhtiötä, joka on todella vähän. Mitä varakkaampi sijoittaja, sen parempi hajautus, eli rikkailta kannattaa tässä kohtaa ottaa oppia, Mähkä toteaa.

Hajauttaa voi maantieteellisesti tai toimialakohtaisesti. Hyvä hajautus voidaan Mähkän mukaan saavuttaa jo 7-8 osakkeella.

Ajallisella hajautuksella tarkoitetaan sitä, että osakkeita ostetaan tasaisin väliajoin. – Ajallinen hajautus tasaa riskiä, että sattuisit ostamaan kaikki osakkeesi silloin, kun ne ovat kalleimmillaan. Palkasta sijoittamalla ajallinen hajautus syntyy automaattisesti, Mähkä neuvoo.

Valitse itsellesi sopiva sijoitusstrategia

Aloittelevan sijoittajan kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään omaa sijoitusstrategiaansa ja sitä, mitä sijoittamiselta haluaa. Haluaako panostaa aikaa ja vaivaa ja opetella poimimaan eri yhtiöiden osakkeita? Tämä vaatii helposti vuosien opettelua, mutta voi olla hauskaa ja opettavaista. Vai olisiko mieluummin rahastosijoittaja, joka antaa muiden tehdä työt?

– Myös rahastosijoittaja on oikea sijoittaja. Rahastosijoittamisella on paljon hyviä puolia, esimerkiksi valmis hajautus ja kuukausisäästämisen helppo automatisointi,  huomauttaa Mähkä.

Rahasto voi olla hyvä vaihtoehto myös siinä tapauksessa, että sijoittaja haluaa sijoituksiltaan ennen kaikkea vastuullisuutta. Vastuullisuusraporttien koluaminen läpi voi olla työlästä hommaa yksityissijoittajalle, puhumattakaan mahdollisuuksista ottaa sijoituskohteidensa vastuullisuusasioista itse selvää.

Mähkän mukaan rahastosijoittamisen alentuneet kulut ovat tehneet rahastosijoittamisesta aiempaa houkuttelevampaa.

Kuluja on ajanut alas ennen kaikkea indeksisijoittaminen, jossa ideana on se, että rahastoon valitaan yhtiöt kopioiden pörssi-indeksiä. Rahaston kulut pysyvät näin alhaisina, kun osakevalintojen miettiminen ei vie salkunhoitajan aikaa. Rahaston kopioima indeksi voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin 25 vaihdetunta yhtiötä. Indeksisijoittamisen suosio nousee koko ajan.

– Sijoitustyyli kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Jos et aidosti ole kiinnostunut seuraamaan yhtiöiden menestystä ja tunnuslukuja, rahastosäästäminen sopii sinulle paremmin kuin osakepoiminta, Mähkä toteaa.

Sijoittaminen on pitkän tähtäimen toimintaa

Rahaan liittyy paljon tunteita, ja epäonnistumiset rassaavat sijoittajan mieltä. Tappioihin kannattaa kuitenkin opetella suhtautumaan neutraalisti, koska ne kuuluvat asiaan. 

– Se, että ostaisi osakkeita aina halvalla ja myisi kalliilla, ei onnistu edes ammattilaisilta. Tappiot tuntuvat hetkellisesti pahalta, mutta pitkällä aikavälillä kurssit ovat nousseet aina uusiin korkeuksiin. Sijoitussuunnitelma auttaa kokonaisuuden hallinnassa, vinkkaa Mähkä.

Mitä Mähkän omasta salkusta sitten löytyy? – Suomalaisia osinkoyhtiöitä, amerikkalaisia jättejä, indeksirahastoja sekä smart beta ETF-rahastoja, Mähkä kertoo.

Monet miettivät, mikä on oikea hetki ostaa osakkeita. Pörssin liikkeitä on vaikea ennustaa, koska niitä ajaa sijoittajien kollektiivinen mieliala. Pörssi nousee, kun suurin osa sijoittajista on sitä mieltä, että osakkeista kannattaa maksaa enemmän kuin hetki sitten ja laskee, kun sijoittajat pelästyvät liian korkeita hintoja.

Suunnitelmallisuuden ja säännöllisyyden lisäksi sijoittaja tarvitsee Mähkän mukaan myös hieman rohkeutta.

– Osakkeiden ostaminen on vaikeinta silloin, kun kurssit laskevat, koska koko maailma näyttää synkältä. Tämä on kuitenkin paras hetki ostaa, toteaa Mähkä.


Teksti: Maarit Laakso
Kuva: Kira Hagström

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Psykologin neuvot epäonnistumisen selättämiseen

Miten toimia epäonnistumisen kanssa? Miten työpaikka voi tukea epäonnistumisesta yli pääsemistä? Lue psykologi Outi Olanin neuvot.

Lue lisää

Ajoissa saatu apu ja vertaistuki parantaisivat opiskelijoiden hyvinvointia

Yhä useampi opiskelija kokee psyykkistä kuormittuneisuutta kuten uupumusta. Johtaako tämä siihen, että työelämään siirtyvät ovat jo uupuneita?

Lue lisää

Henkilöstön edustajan rooli korostuu entisestään tulevaisuudessa

.

Lue lisää

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Tylsistyminen työssä, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva ilmiö. Boreout voi johtua yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta tai oman osaamisen alihyödyntämisestä. Boreoutilla voi olla kielteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin, kuten motivaation laskuun, stressiin ja henkiseen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Lue ammattimentorin vinkit boreoutin selättämiseen!

Lue lisää

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Suututtaa ja tekee mieli sanoa suorat sanat. Joudun hillitsemään itseni, jotta pysyn asiallisena. Silti ajoittain pääsee sammakoita ja pitäisi nukkua yön yli ennen kommentoimista. Tuntuuko tutulta? Sisältyykö työhösi haasteellisia tilanteita? Psykologin vinkit haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.

Lue lisää