Yrittäjäjäsenyys

Myös yrittäjänä toimiessasi voit olla TRAL:n jäsen. Erityisesti yrittäjille kohdennetun palvelutarjonnan lisäksi yrittäjäjäsenillämme on käytettävissään samat jäsenedut ja palvelut kuin TRAL:n täysjäsenillä.

Yrittäjäsenenten jäseneduissa on  palkansaajajäsenten jäsenetuihin verrattuna kuitenkin muutama eroavaisuus:

  • Jäsenyyteen sisältyvä oikeusturvavakuutus on vakuutusehtojen osalta hieman erilainen kuin palkansaajajäsenillä, koska yrittäjänä toimiminen asettaa erilaiset puitteet vakuutuksenalaisille tilanteille. Tarkempaa tietoa yrittäjän vakuutusturvasta löydät täältä.
  • TRAL:n lakimiehet ovat erikoistuneet työoikeuteen eivätkä hoida esim. yritysten välisiä riita-asioita. Yritystoimintaan liittyvissä juridisissa kysymyksissä voi apua saada Suomen Yrittäjien neuvontapalvelusta. Neuvontapalvelu on käytettävissä Suomen Yrittäjien palvelupaketin tilanneilla jäsenillä. Palvelupaketti on yrittäjäjäsenille maksuton, muille jäsenille palvelupaketin hinta on 90 euroa/vuosi.

Yrittäjäjäsenen jäsenmaksu on 25,75 euroa kuukaudessa. Jäsenmaksu ei sisällä työttömyyskassan jäsenyyttä.

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan (AYT-kassa) jäsenyyttä ei saa voimaan TRAL:n kautta, vaan sitä tulee hakea erikseen. Yrittäjäkassan  jäsenyys voi kuitenkin olla voimassa rinnakkain TRAL:n yrittäjäjäsenyyden kanssa.  

IAET-kassan jäsenyys tulee päättää yrittäjäkassaan siirtymisen yhteydessä. IAET-kassan jäsenenä on mahdollista olla vielä 18 kuukauden ajan päätoimisen yritystoiminnan alkamisesta, mutta katkeamattoman ansiopäivärahaoikeuden säilyttämiseksi yrittäjäkassaan tulee siirtyä kolmen kuukauden sisällä yrittäjäksi ryhtymisestä. Palkansaajakassaan jääminen yli kolmeksi kuukaudeksi päätoimisen yritystoiminnan aloittamisen jälkeen on suositeltavaa ainoastaan siinä tapauksessa, jos yrittäjäkassan jäsenyysehdot eivät täyty tai jostain muusta syystä yrittäjäkassaan siirtyminen ei tule kyseeseen.

Päätoimisen palkkatyön ohella yrittäjänä työllistyvän kannattaa pääsääntöisesti olla jäsenenä palkansaajakassassa (IAET-kassa). Jäsenlajina on tällöin TRAL:n täysjäsenyys.

Yrittäjän työttömyysturvasta löydät tarkempaa tietoa täältä.

 

Yrittäjäjäseneksi liittyminen

Jos olet jo ennestään TRAL:n jäsen, jäsenlajisi vaihdetaan yrittäjäjäsenyydeksi siinä vaiheessa, kun irtisanot IAET-kassan jäsenyyden. Ennen tätä jäsenyyteen ei tarvitse tehdä mitään muutoksia yrittäjänä toimimisen vuoksi. Yrittäjyyspalveluitamme on mahdollista hyödyntää jo ennen yrittäjäjäseneksi siirtymistä.

Jos haluat erota IAET-kassasta ja siirtyä yrittäjäjäseneksi tai tarvitset lisätietoa asiasta, ota yhteyttä jäsenpalveluumme, jasenasiat@tral.fi, puh. 020 155 8800.

Jos sinulla ei ole ennestään voimassa TRAL:n jäsenyyttä, voit liittyä yrittäjäjäseneksi täyttämällä liittymislomakkeen verkossa tai lähettämällä tekstiviestin "LIITY TRADENOMI ETUNIMI SUKUNIMI" numeroon 18252. Otamme sinuun yhteyttä saatuamme viestisi. Huomioithan, että TRAL:n jäsenyys tulee voimaan vasta, kun olemme ottaneet sinuun yhteyttä. Yrittäjäkassan jäsenyyttä tulee hakea erikseen.