Kirkasta urapolkuasi uravuosihuollon avulla

5.12.2023 | Ura

Kerran tai pari vuodessa on hyvä pysähtyä miettimään, missä menee omalla työuralla. Tämän voi tehdä itse, mutta siihen saa sparrausapua myös Tradenomeilta.

Työelämä muuttuu nyt entisestään kiihtyvällä vauhdilla. Työpaikka voi olla menossa alta tai jaksaminen on koetuksella, mutta työssä voi olla kaikki myös hyvin! Olipa oma työtilanne ja työtyytyväisyys millä tolalla tahansa, omaa työn tekemistä tai työrooliaan ei juuri ehdi miettiä tai tule edes ajatelleeksi. Työnsä ja työuran äärelle kannattaa kuitenkin pysähtyä säännöllisesti. Esimerkiksi uravuosihuolto on siihen hyvä näköalapaikka.

Missä menen nyt, missä haluaisin mennä ja mitä seuraavaksi?

Uravuosihuollossa ei automaattisesti mietitä seuraavaa porrasta tai ylenemismahdollisuuksia. Toki niitäkin voi pohtia, jos ne ovat juuri tällä hetkellä itselle relevantteja tavoitteita. Työurien moninaistuminen on kuitenkin monipuolistanut myös perinteistä ajatusta uraputkesta. Työuriin kuuluu myös erilaiset katkot ja sivuloikat. Uravuosihuolto on ennen kaikkea paikka pysähtyä kuulostelemaan, miten on vuosi mennyt, miten voin ja miten toivoisin, että seuraava vuosi menisi.

Sen sijaan, että mahdollisesti ajelehtii ja ajautuu työtehtävistä tai työpaikasta toiseen, uravuosihuolto aktivoi miettimään vaihtoehtoja ja tarvittaessa myös toimimaan. Uravuosihuolto nostaa työntekijän kuskin paikalle oman työuran suhteen.

 

Aseta uratavoitteet itsestäsi käsin

Uravuosihuollon voi tehdä itse. Pelkistetyimmillään siihen riittävät rauhallinen paikka, sopivasti aikaa sekä kynä ja paperi. Sitten vain pohtimaan ja kirjaamaan vastauksia ylös. Mikä on mennyt hyvin? Miten olen voinut? Onko työtä ollut liikaa? Palaudunko tarpeeksi? Pääsenkö hyödyntämään vahvuuksiani ja osaamistani tarpeeksi? Onko mahdollisesti aika uudelle? Jos työelämä on imaissut ja vienyt mukanaan, välttämättä omaa motivaatiotakaan ei ole tullut koskaan ajatelleeksi.

Uravuosihuolto voi sysätä syvällisiinkin pohdintoihin. Tavoite voi liittyä myös oman jaksamisen parantamiseen, jos se on omalla kohdalla kaikkein oleellisinta juuri nyt.
 

Ammattivalmentaja apunasi urapohdinnoissa

Uravuosihuolto voi paljastaa muutostarpeita tai sitten se voi myös lisätä omaa työmotivaatiota. Uravuosihuolto on se paikka, jossa myös ilonaiheet, onnistumiset ja oma kehityskin tulee sanoitetuksi. Niitä ei vain välttämättä tule päivittäisessä työssä miettineeksi tai aina edes huomanneeksi. Tärkeää on tunnistaa sekin, että tekee työtä omista motivaattoreista käsin ja työ itse asiassa palkitsee monella tavalla.

Jos esiin nousee kovasti hiertäviä asioita, niiden pohtimiseen liiton kautta järjestyvä sparrikaveri voi olla paikallaan. Kokenut ammattivalmentaja auttaa näkemään oman työn hyviä puolia ja tuo perspektiiviä siihen, miten nykyinen työ sellaisenaan tai muokkaamalla voisi viedä eteenpäin. Toisaalta sparrikaverin kanssa voi pohtia, löytyykö ratkaisut nykyisestä työpaikasta vai olisiko aika uusille ura-askelille?

 

Olisiko aika kokeilla ura- ja työnhakuvalmennusta?

 

Onko urasi seuraava askel selkeänä mielessä? Tunnistatko oman osaamisesi? Tradenomit tarjoaa jäsenetuna henkilökohtaista ura- ja työnhakuvalmennusta. Valmennus räätälöidään henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Aiheina voi olla esimerkiksi uran vuosihuolto, työhaastatteluun valmistautuminen tai oman osaamisen sanoittaminen. Valmennusta saa suomeksi ja englanniksi. Se toteutetaan etäyhteydellä verkossa. Ajan voi varata sähköisen ajanvarauskalenterin kautta. Valmennus on maksuton.


Teksti: Anna-Kaisa Asuja

Artikkeli julkaistu Tradenomi-lehdessä 4/2023.

Lisää aiheesta: Ura

Miten kehittää omaa osaamista? Lue psykologin neuvot

Muuttuvassa työelämässä työntekijän osaamisen kehittäminen on edellytys pitkälle työuralle. Mutta miten onnistua ja torpata esteet? Psykologi Hanna Siefen kertoo, miten voi itse edistää oman osaamisen kehittämistä.

Lue lisää

Mitä menestys tarkoittaa juuri sinulle?

Omien tavoitteiden ja itselle sopivan menestymisen tavan miettiminen ei välttämättä onnistu omin avuin. Silloin katse kannattaa kääntää ihmisiin, joiden kokee menestyneen. Lue menestyksestä kirjan kirjoittaneen Jari Hietaniemen haastattelu, josta saat vinkkejä oman menestyksen tavan ja motivaation löytämiseen.

Lue lisää

Miten saada hybridityöstä tehokasta? Katso asiantuntijan vinkit!

Tuntuuko hybridityön tekeminen tehottomalta? Katso asiantuntijan vinkit sen tehostamiseksi!

Lue lisää

Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!

Me ihmiset olemme perin monimutkaisia olentoja kaikkine tunteinemme ja taustoinemme. Siksi ihmisten johtaminenkin on niin moninaista, monisyistä ja aina tilanteesta riippuvaista. Työelämäkorjaamon ihmislähtöisen johtajuuden testi on suunniteltu tarjoamaan sinulle suuntaa-antavan käsityksen omasta johtamistyylistäsi.

Lue lisää

Kuinka hyödyntää tekoälyä työnhaussa?

Voiko työhakemuksen kirjoittaa tekoälyn avulla? Kuinka tekoälyä voisi hyödyntää työnhaussa? Uravalmentaja vastaa!

Lue lisää