TRAL-blogi: Perhevapaauudistus on välttämätöntä toteuttaa16.2.2018

Kun maan hallitus ilmoitti viime vuoden elokuussa aloittavansa perhevapaajärjestelmän uudistamisen, otettiin se ilolla vastaan. Vihdoin oli tämän aika!

Valitettavasti samaan aikaan kerrottiin, että oikeus kotihoitoon säilytetään kolmeen ikävuoteen saakka ja ettei perheiden valinnanvapauteen puututa. Tästä nousikin vahva huoli siitä, saisiko näillä tiukoilla reunaehdoilla mitään järkevää aikaan? Tuleekohan tästä yhtään mitään, kun kustannuksetkaan eivät saisi lisääntyä?

Aikataulu hankkeelle oli kunnianhimoinen, uudistuksen oli määrä olla valmis jo vuodenvaihteessa. Siitä heräsi seuraava pelko; miten näin ison ja tärkeän uudistuksen voisi toteuttaa vain muutamassa kuukaudessa? Huoli osoittautui aiheelliseksi, kun perheministeri Annika Saarikko ilmoitti 9.2., ettei uudistus toteudu ja sitä myötä koko hanke kaatui. Reunaehdot olivat liian tiukat, rahat eivät riittäneet, eikä arvot kohdanneet.

Perhevapaauudistusta olisi tarvittu kipeästi, sillä nykyinen perhevapaamalli on paitsi vanhentunut, myös epätasa-arvoinen. Isille osoitettu kiintiö on liian pieni, vanhempainvapaan jaettava osuus turhan jäykkä, eikä se mahdollista aitoa valinnanvapautta. Puhumattakaan siitä, että kotihoidon tuki heikentää naisten työmarkkina-asemaa. Vuonna 2016 kotihoidon tuen saajista valtaosa on naisia. Kotihoidon tukea sai kyseisenä vuonna 98 700 naista ja vain 7600 miestä.

Nykyinen  järjestelmä  heikentää  naisten  työmarkkina-asemaa,  palkkaa  ja  tulevaa  eläkettä  ohjaamalla  äitejä  pitkille  perhevapaille.  Samalla  nykyinen järjestelmä ei tue isien yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua lapsen hoitoon. Lapsella on oikeus aikaan molempien vanhempien kanssa tasapuolisesti.

Edellytämme, että seuraavassa hallitusohjelmassa perhevapaajärjestelmän kokonaisuudistus on oltava kärkihankkeena! Uudella perhevapaamallilla on ratkaistava hoivavastuun nykyinen epätasainen jakautuminen ja sen on parannettava naisten työmarkkina-aseman lisäksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.


TRALin esittämään perhevapaamalliin voit tutustua täällä.

Teksti ja lisätiedot:
 

 

Elin Blomqvist-Valtonen

Asiamies

040 775 3040

[javascript protected email address]

@blomqvist_elin