Työnhaku

Ennen kuin voit ryhtyä työnhakuun tulee sinulla olla suunnitelma, työnhaun strategia! Tiedäthän mihin ja millaiseen tehtävään haluat hakeutua? CV ja hakemus ovat ajan tasalla? LinkedIn ja muut sosiaalisen median profiilit iskussa?

 

Löydät sivun alalaidasta lyhyitä videoita, kuinka hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa. Videot tulevat näkyviin vain kirjautuneille käyttäjille.

Työnhaku on täyttä työtä, se vie aikaa ja energiaa. Tuloksellisuutta ei voida arvioida kuitenkaan lähetettyjen hakemusten määrällä vaan sillä yhdellä saavutetulla työpaikalla. Keskitä siis hakusi sinua aidosti kiinnostaviin yrityksiin ja toimialoihin, tee taustoitusta ja tutustu saatavilla olevaan informaatioon, jotta vastaat mahdollisimman hyvin työnantajien tarpeisiin.

Mistä löytää avoimia työpaikkoja?

Avoimia työpaikkoja löytyy useista eri lähteistä. Kannattaa järjestelmällisesti seurata eri kanavia, asettaa paikkavahteja ja informoida omaa verkostoasi työnhaustasi.

Sosiaalinen media

Työnhaku siirtyy yhä enemmän sosiaalisen median eri kanaviin. Monet rekrytointifirmat ilmoittelevat ensimmäiseksi uusimmista avoimista työpaikoista juuri somen kautta.
Saat työnhaullesi nopeasti näkyvyyttä, kun kerrot verkostollesi tilanteestasi ja osaamisestasi ainakin LinkedInissä ja Twitterissä. Somessa on myös mahdollista olla aikaansa edellä ja keskustella työnantajien kanssa jo ennen työnhaun alkamista. Seuraa yrityksien eri profiileja ja etsi mahdollisia piilotyöpaikkoja!

Verkostoidu ja käy keskustelua.

Hanki seuraajia ja seuraa itse sinua kiinnostavia tahoja. Jos olet hyvä sisällöntuotannossa, anna sen näkyä vaikka bloggaamalla. Anna viidakkorummulle mahdollisuus: sinun kaltaistasi osaajaa tarvitaan jossain varmasti!

Rekrymessut ja muut ammatilliset tapahtumat

Tapaa rekrymessuilla ja ammatillisissa tapahtumissa ja seminaareissa. Ota mukaan tapahtumaa varten päivitetty CV ja keskustele työnantajien edustajien kanssa henkilökohtaisesti. Muista harjoitella muutaman minuutin ”hissipuhe”, jonka avulla esittelet itsesi ja olennaisen osaamisesi!

Verkostot

Kun tapaat ystäviäsi, sukulaisiasi, naapureitasi, opiskelukavereitasi yms., muista kertoa heille työnhaustasi avoimesti. Jollain saattaa olla kontakti juuri siihen sinun unelmatyöpaikkaasi!
Sama koskee myös verkostojasi internetissä ja somessa. Ole avoin!

Yrittäjyys

Olisiko yrittäjyys kuitenkin sinulle sopiva vaihtoehto? Tutustu TRALin yrittäjyyspalveluihin!

Kansainvälinen ura

Yhä useampi suuntaa ulkomaille työnhakuun ja töihin. Haettaessa töitä ulkomailta, kannattaa siihen varata aikaa. On selvitettävä, mistä työpaikkoja löytää ja myös muuttamiseen, asumiseen, sosiaaliturvaan liittyviä asioita tulee eteen. Avoimien paikkojen ja uramahdollisuuksien määrä kasvaa kuitenkin huomattavasti, kun haku kohdistuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Linkkejä ulkomaisiin työnhakusivustoihin löydät: www.aarresaari.net/

Piilotyöpaikat

Piilotyöpaikat ovat työpaikkoja, joita ei ole laitettu julkiseen hakuun. Nämä työpaikat täytetään, kun ”se oikea” työntekijä osuu kohdalle. Rekrytointiprosessi on kallis ja pitkä, joten monilla kasvavilla ja kiireisillä aloilla, odotetaan oikean hakijan oma-aloitteista yhteydenottoa.

Arvioidaan, että kaksi kolmasosaa avoinna olevista paikoista on piilotyöpaikkoja.

Piilotyöpaikkoja voit löytää esimerkiksi seuraamalla talousuutisia ja lukemalla rivien välistä. Jos yrityksellä on paljon tilauksia, asiakkaita, laajentaa toimintaansa etc., tarkoittaa se yleensä myös lisääntynyttä työvoiman tarvetta.

Piilotyöpaikkoja voit etsiä kontaktoimalla sinua kiinnostavia yrityksiä ja käyttämällä verkostojasi hyväksesi. Myös sosiaalisessa mediassa liikkuu paljon piilotyöpaikkoja ja siksi mm. LinkedIn-profiili on syytä olla ajan tasalla.

Kirjaudu nähdäksesi lisätietoja »