Jäsenyyden päättäminen

Harkitsetko TRAL:n jäsenyyden päättämistä? Jäsenyyden voi päättää koska tahansa, mutta kannattaa käyttää harkintaa ja selvittää vaikutukset omaan tilanteeseen.


TRAL:n jäsenyyden voi päättää koska tahansa, mutta tässä on esitelty muutamia seikkoja, jotka kannattaa huomioida. Jäsenmaksun maksamatta jättäminen ei ole keino päättää jäsenyyttä, vaan jäsenmaksut tulee olla maksettu jäsenyyden päättymispäivään saakka.

Jäsenyyden voi päättää ilman irtisanomisaikaa, mutta ei takautuvasti. Jäsenyyden päättäminen käsitellään ja jäsenmaksut laskutetaan eroilmoituksen saapumispäivämäärän mukaisesti. Koska TRAL:n jäsenmaksu on kiinteä kuukausimaksu, laskutetaan jäsenmaksut käytännössä sen kuukauden loppuun saakka, jonka aikana eroilmoituksesi on vastaanotettu. Jäsenmaksua ei ositeta päiväkohtaisesti. Mikäli jäsenmaksu on maksettu etukäteen koko vuoden osalta, palautetaan jäsenmaksusta loppuvuoden osuus, mikäli jäsenyys päättyy kesken vuoden.

Jäsenyyden päättäminen edellyttää aina erillistä yhteydenottoa liittoon. Tämä siksi, että liiton velvollisuus on tehdä selväksi jäsenyyden päättymisen vaikutukset esimerkiksi vakuutusturvaan sekä työttömyysturvaan, jotta jäsen varmasti tiedostaa menettävänsä jo kerätyn työssäoloehdon ja oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan ellei liity kuukauden kuluessa toiseen työttömyyskassaan. Tarjoamme tähän liittyen jäsenillemme myös henkilökohtaista työttömyysturvaneuvontaa.

Mikäli edelleen harkitset jäsenyyden päättämistä, ole yhteydessä meihin sähköpostitse jasenasiat@tral.fi tai puhelimitse 020 1558800.

 


 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä jäsenyyden päättämisestä:

Kuinka voin päättää hopea-tason opiskelijajäsenyyden?

Ilmoita jäsenyyden päättämisestä meille sähköpostitse osoitteeseen jasenasiat@tral.fi. Kerro viestissä ainakin seuraavat tiedot:

 • etunimi ja sukunimi
 • syntymäaika tai jäsennumero
 • mistä päivämäärästä alkaen haluat päättää jäsenyyden
 • syy miksi haluat päättää jäsenyyden (tilastoja varten)

Huomioithan, että mikäli päätät hopea-tason opiskelijajäsenyyden menetät oikeuden saada vastavalmistuneen jäsenmaksualennuksen, jos liityt täysjäseneksi. Myös oikeusturvavakuutuksen karenssi määrätään 6 kuukauden pituisena, mikäli liityt myöhemmin täysjäseneksi, etkä ole aiemmin ollut opiskelijajäsen. Lisätietoa karenssista löytyy täältä.


Maksan 396 euroa vuodessa liiton jäsenyydestä. Mitä sillä rahalla saan?

Verovähennyksen huomioiden todellinen jäsenmaksu on keskimäärin alle 250 euroa, joka sisältää 105 euroa työttömyyskassan jäsenmaksua. Näin ollen liiton jäsenmaksun osuus on alle 150 euroa vuodessa eli hieman reilut 10 euroa kuussa. Voit laskea oman tilanteesi perusteella suuntaa antavan verovähennyslaskelman laskurilla. Jäsenyyden arvo riippuu siitä, kuinka paljon käytät eri palveluita. Voit katsoa laskelman palveluiden arvosta täältä.


Olen täysjäsenenä liitossa. Mitä menetän jos päätän jäsenyyden?

Kaikki jäsenyyteen liittyvät edut ja palvelut päättyvät jäsenyyden päättyessä. Edut ja palvelut on esitelty kattavasti jäsenetuoppaassamme. Päättyviä jäsenetuja ovat mm.

 • ansiosidonnainen työttömyysturva liiton kautta päättyy
 • mahdolliset If:n vakuutuksista myönnetyt alennukset päättyvät
 • If:n matkustaja- ja tapaturmavakuutus päättyy
 • työelämän oikeusturva- ja vastuuvakuutus päättyy
 • laadukkaat työsuhdelakimiehen palvelut päättyvät
 • mahdolliset Danske Bankin edut päättyvät
 • mahdollinen TRAL Master Card muuttuu normaalihintaiseksi
 • mahdollinen jäsenhintainen lehtitilaus päättyy
 • oikeus käyttää henkilökohtaisia urapalveluita tai palkkaneuvontaa päättyy
 • TRAL:n verkkopalveluiden kuten Digijuristin käyttöoikeus päättyy
 • oikeus käyttää henkilökohtaista työhyvinvointi-, työkyky- ja esimiesohjausta päättyy

Olen keskeyttänyt opintoni, kuinka voin päättää jäsenyyteni?

Mikäli olet keskeyttänyt opinnot ja siirtynyt opiskelemaan kokonaan toista alaa, kannattaa jäsenyys tosiaan päättää. Mikäli olet hopea-tason opiskelijajäsen, voit päättää jäsenyyden yllä olevan ohjeistuksen mukaan. Muussa tapauksessa tulee olla yhteydessä liittoon, niin katsotaan tilanteesi yksilöllisesti.


Haluan erota Tradenomiliitosta, koska työehtoni eivät ole riippuvaisia liitoista.

Tradenomeista melko suuri joukko on töissä aloilla, joilla ei ole työehtosopimusta tai se on jonkin muun liiton neuvottelema. Myös yrittäjäjäseniä on jatkuvasti enemmän ja enemmän. Tästä huolimatta me TRAL:ssa olemme tukena kaikissa työelämän tilanteissa. Esittelemme esimerkiksi uusia ideoita kehittämällä työelämästä jatkuvasti tradenomien tarpeita paremmin vastaavaa.

TRAL on jäsenenä Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:ssä ja neuvottelee aktiivisesti YTN:n kautta myös useita ylempiä toimihenkilöitä koskevia työehtosopimuksia. Useissa työehtosopimuksissa on neuvottelijoina TRAL:n asiantuntijoita. Esimerkiksi rahoitusalalla, ICT-alalla ja tietotekniikan palvelualalla on ylempiä toimihenkilöitä koskevat työehtosopimukset, joita TRAL on aktiivisesti kehittämässä.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi jäsenemme saavat reilusti erilaisia etuja ja palveluja moneen eri tilanteeseen. Mainittakoon vaikkapa seuraavat jäsenyyteen kuuluvat asiat:

 • työttömyysturva
 • IF:n matkustaja- ja tapaturmavakuutus
 • työsuhdelakimiesten apu ja oikeusturvavakuutus kaikissa työsuhteeseen liittyvissä asioissa.
 • maksuton neuvonta kaikissa yksityisoikeudellisissa asioissa yhteistyössä Suomen Juristit Oy:n kanssa
 • henkilökohtainen uraohjaus
 • henkilökohtainen palkkaneuvonta
 • jäsenistön käytössä olevat mökit erittäin edulliseen hintaan Rukalla, Levillä ja Tahkolla.

Pelkästään työttömyyskassan ja vakuutusten arvo on reilut 200 euroa vuodessa. Verovähennyksen huomioiden jäsenmaksu on noin 230-250 euroa vuodessa, joten jäsenyys kannattaa ilman muuta pitää voimassa. Voit laskea omien tulojesi mukaisen verohyödyn sivuillamme olevalla laskurilla: http://www.tral.fi/jasenyys/verovahennyslaskuri/ Kannattaa varmistaa, että et maksa esim. kotivakuutuksen yhteydessä turhaan matkustajavakuutuksesta, sillä Tradenomiliiton vakuutuksen lisäksi et tarvitse muuta vakuutusta.


Haluan erota Tradenomiliitosta työttömyyden takia

Jäsenyyden päättäminen ei ole työttömyyden kohdatessa missään nimessä järkevää, sillä juuri silloin voimme auttaa työnhaun kanssa. Suosittelemme tutustumaan netissä urapalveluihimme ja esimerkiksi katsomaan videoilta, kuinka teet LinkedIn-profiilistasi hyvän työnhakukanavan.

Jäsentemme keskimääräiset työttömyysjaksot ovat vain parin-kolmen kuukauden mittaisia ja autammekin satoja jäseniä vuodessa henkilökohtaisella uraohjauksella, palkkaneuvonnalla sekä työnhaun verkkokoulutuksilla. Näistä löydät lisätietoa täältä. Lisäksi tarjoamme liiton jäsenille henkilökohtaista huomattavan laajaa työttömyysturvaneuvontaa.

Myönnämme työttömyyden perusteella jäsenmaksuista alennusta -50 %, joten jäsenmaksu on 16,50 euroa kuukaudessa. Jäsenmaksualennusta voit hakea sen jälkeen, kun työttömyys on jatkunut 3 kk. Jäsenmaksusta saat vielä verovähennystä, jolloin todellinen jäsenmaksu verovähennyksen jälkeen on noin 10 euroa kuukaudessa. Tällä rahalla saat mm.

 • Vapaa-ajan matkustaja- ja tapaturmavakuutuksen. Erinomainen vakuutustuote, jonka lisäksi ei tarvitse pitää mitään muuta vastaavaa vakuutusta. Jos siis esim. kotivakuutuksen yhteydessä on matkustajavakuutus, niin se kannattaa päättää, jolloin saat selvää säästöä. Lisätietoa www.if.fi/tral
 • Henkilökohtaisen uraohjauksen maksutta. Suosittelemme varaamaan ajan varauskalenterista ja käymään omat työnhaun dokumentit läpi valmentajan kanssa. Lisätietoa http://www.tral.fi/palvelut-ja-edut/ura-ja-koulutuspalvelut/uraohjaus/
 • Työsuhdelakimiehen palvelut. Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti siinä vaiheessa, kun löydät työpaikan ja ryhdyt neuvottelemaan työsopimusta.
 • Henkilökohtainen palkkaneuvonta. Tunnemme tradenomien palkkatason eri tehtävissä paremmin kuin mikään muu taho. Olemalla yhteydessä palkkaneuvontaan ennen palkkatoiveen jättämistä, osaat pyytää oikeanlaista palkkaa ja voit ansaita jopa satoja euroja kuukaudessa enemmän.
 • Kaikki muut jäsenyyteen liittyvät edut ja palvelut. Kaikki nämä ovat esiteltyinä sivuillamme osoitteessa http://www.tral.fi/palvelut-ja-edut/.

Olen liittynyt joitakin vuosia sitten Tradenomiliittoon, lähinnä työttömyysturvan takia, mutta maksan siis myös liiton maksut, yhteensä 99 € 4 krt vuodessa. En ole kertaakaan hyödyntänyt palveluita mitenkään ja nyt muuttuneet tilanteen takia haluaisin vaihtaa pelkän kassan jäseneksi.

Tämä on mahdollista, mutta ei suinkaan suositeltavaa. Työttömyyskassa tarjoaa ainoastaan taloudellista tukea työttömyyden tullessa kohdalle. Oma talous on tässä tilanteessa toki iso huoli, mutta jopa sitä suurempi on uudelleen työllistyminen. Työttömäksi jääneiden jäsentemme kannattaakin olla yhteydessä urapalveluihimme, jotta uuden työpaikan löytyminen tapahtuisi mahdollisimman pian.

Et maksa suinkaan turhaan TRAL:n jäsenmaksua, sillä teemme jäsenten eteen jatkuvasti vaikuttamistyötä, joka näkyy jokaisen arjessa. Esimerkiksi palkan yleiskorotukset ovat työehtosopimuksissa sovittuja ja työttömyyskassoilla ei ole tässä mitään roolia. Jäsenyyden päättyessä päättyvät myös kaikki jäsenedut, kuten

 • matkustaja- ja tapaturmavakuutus
 • työsuhteen oikeusturvavakuutus
 • lakimiesten palvelut työsuhde- ja yksityisoikeudellisissa asioissa
 • urapalvelut, joista on hyötyä erityisesti työttömyystapauksessa, mutta myös työuralla kehittymisessä

Onko niin että voin olla jäsenenä vaikka en työskentelisi tradenomin töissä, vaan tekisin töitä esim. sairaanhoitajana tai palomiehenä? Vai hyödynkö liiton eduista ja lakipalveluista yms. vain ollessani esim. kaupallisella alalla?

Jäsenemme työskentelevät todella laajalla hajonnalla eri toimialoilla. Jäsenedut ja -palvelut ovat käytettävissä riippumatta siitä, millä toimialalla on töissä ja jäsenyyden ainoa ehto on, että on suorittanut tradenomi-tutkinnon.


Olen ryhtymässä yrittäjäksi ja pohdin kannattaako jatkaa Tradenomiliiton jäsenenä.

Tradenomiliitto on kaikille tradenomeille oikea liitto ja jäsenenämme on kasvava määrä myös yrittäjiä. Yrittäjäksi ryhtymisen vuoksi TRAL:n jäsenyyttä ei siis tarvitse päättää. Erityisesti yrittäjille kohdennetun palvelutarjonnan lisäksi yrittäjäjäsenillämme on käytettävissään samat jäsenedut ja palvelut kuin TRAL:n täysjäsenillä. Tutustu yrittäjille ja yrittäjyyttä harkitseville suunnattuun palvelutarjontaamme täällä.

Tarkempaa tietoa yrittäjäjäsenyydestä ja jäsenlajin vaihtamisesta yrittäjäjäseneksi löydät täältä.

Jos haluat kaikesta huolimatta irtisanoa jäsenyytesi, ota yhteyttä jäsenpalveluumme, jasenasiat@tral.fi, p. 020 155 8800.


Olen jäänyt perhevapaalle, joten kannattaako minun päättää jäsenyys?

Perhevapaan ajalta, kuten muiltakin palkattomilta jaksoilta, myönnämme jäsenmaksuista 50 % alennuksen, mutta silti kaikki palvelut ovat käytettävissä normaalisti. Perhevapaan aikana on erityisen tärkeää säilyttää liiton jäsenyys, sillä paluu työelämään on potentiaalinen riskin paikka. Melko suuri osa työsuhdelakimiehillemme tulevista yhteydenotoista koskee nimenomaan perhevapaalta töihin palaamista ja siihen liittyviä ongelmia. Lisäksi perhevapaan aikana pystyt pitämään yllä osaamistasi järjestämiemme webinaarien ansiosta. Erilaisista TRAL:n asiantuntijapalveluista, kuten ura- ja palkkaneuvonnasta tai koulutuksista voi olla hyötyä myös perhevapaiden aikana.